Srebro dla kucharzy Fiorentiny

1 czerwca 2019 r. w Szczawnie Zdroju odbył się Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej. Swój kunszt mieli w nim okazję pokazać duety kucharzy, którzy zakwalifikowali się do finału. Wśród nich byli również reprezentanci Restauracji Fiorentina: Grzegorz Przebinda i Dawid Cieślar.

Co ważne, uczestnicy konkursu zostali poproszeni o skomponowanie potraw z produktami regionalnymi – jak na przykład pstrąg z Zielenicy. Oto menu kucharzy Fiorentiny:

Przystawka:
Pstrąg z Zielenicy w pikantnym żelu z hibiskusa z wędzoną śmietaną oraz piklowane warzywa i kwiaty czosnku
Danie główne:
Duszony ozór z dzika z puree chrzanowym, demi-glace z pędami sosny i marynowaną kapustą z żelem z borówki, pudrem z cebuli oraz prażone skórki wieprzowe

Efekty zmagań oceniało jury złożone z uznanych szefów kuchni z całej Polski. Z tym większą przyjemnością powitaliśmy ich werdykt – Grzegorz Przebinda i Dawid Cieślar zdobyli drugie miejsce! To wspaniały wyraz uznania dla naszych kucharzy, którym cały zespół gratuluje sukcesu.

Relacja fotograficzna z Konkursu dostępna jest tutaj.

Dodaj komentarz