Inspiracją do powstania Fiorentiny była przepełniona duchem renesansu, stolica słonecznej Toskanii – Florencja. Restauracja znajduję się na ul. Grodzkiej jednej z głównych i bardziej reprezentacyjnych traktów w Krakowie, pośród urokliwych kamienic i klimatycznych uliczek. W naszych wnętrzach sielankowy klimat kwiatu Toskanii łączy się z dostojną architekturą Krakowa.

Swoją nazwę restauracja zaczerpnęła od wyjątkowego sposobu cięcia mięsa. Jest to część odcinana z polędwicy, odpowiadająca kręgom lędźwiowym – od połowy części grzbietowej do ogona.

Fiorentina restauracja włoska steki
Bistecca alla fiorentina

Naszą specjalnością jest wspaniała bistecca alla fiorentina – czyli stek po florencku. Sekret bistecca alla fiorentina tkwi w wyjątkowym sposobie cięcia mięsa i jego jakości. Wyglądem przypomina T bone steak, zawsze zawiera kość z częścią polędwicy po jednej stronie, a rostbefu po drugiej.

Mięso na naszą bistecca pochodzi z 8 letnich krów rasy Angus i Hereford, jest sezonowane przez minimum 30 dni zanim można je odpowiednio zgrillować. Bistecca alla fiorentina serwowana jest zawsze krwista- wówczas można w pełni delektować się jej wyjątkowym smakiem.

Nasze menu

W naszej karcie znajdą Państwo również dania bazujące na tradycyjnych włoskich składnikach podane w nowoczesnych aranżacjach, nieoczywiste połączenia smaków, produkty świeże, nieprzetworzone i nie zawierających konserwantów. Potrawy przygotowane z najwyższą starannością, z pełną dbałością o szczegóły i składniki serwowane w kilku odsłonach w czasie jednego kulinarnego doświadczenia.

Nasze menu zmienia się wraz z nastaniem kolejnej pory roku – hołdujemy produktom najwyższej jakości. Do makaronów używamy tylko najlepszego gatunku mąki z pszenicy durum.

Fiorentina restauracja włoska steki
Fiorentina restauracja włoska pizza
Nasza pizza

Ciasto do naszej pizzy przygotowujemy według tradycyjnej receptury pizzy rzymskiej. Jako składników używamy wyłącznie mąki, soli, oliwy i zakwasu. Następnie ciasto dojrzewa 24 h, dzięki czemu jest lekkie i aromatyczne.

Pizza wypiekana jest we włoskim piecu Stefano Ferrara opalanym drewnem w temperaturze 360 st. Średnica pizzy: 32 cm.

Zarezerwuj Stolik
Dane kontaktowe